itulau_fanua

tala fou

Fa'asa e Pasila le fa'aogaina o le fungicide o le carbendazim

Aokuso 11, 2022

Fa'atonu e Leonardo Gottems, tusitala mo AgroPages

Na filifili le Brazilian National Health Surveillance Agency (Anvisa) e faʻasa le faʻaogaina o le fungicide, carbendazim.

Ina ua maeʻa se suʻesuʻega oona o le vailaʻau malosi, na faia le faaiuga i se Iugafono a le Komiti Faʻatonu a le Kolisi (RDC).

Ae ui i lea, o le faʻasaina o le oloa o le a faʻasolosolo malie, talu ai o le fungicide o se tasi lea o vailaau faʻamaʻi e 20 o loʻo faʻaaogaina e le au faifaatoaga Pasila, o loʻo faʻaaogaina i faʻatoʻaga o pi, araisa, soya ma isi fua.

Fa'avae i luga o le Agrofit system a le Matagaluega o Fa'ato'aga, Fa'ato'aga ma Sapalai (MAPA), o lo'o i ai i le taimi nei le 41 oloa ua fa'atulagaina e fa'avae i luga o lenei mea aoga ua resitalaina i Pasila.

E tusa ai ma se lipoti a le faatonu o Anvisa, Alex Machado Campos, ma se tagata tomai faapitoa i tulafono faatonutonu ma le mataʻituina o le soifua maloloina, Daniel Coradi, o loʻo i ai "faʻamaoniga o le carcinogenicity, mutagenicity and reproductive toxicity" mafua mai i le carbendazim.

E tusa ai ma le pepa mai le ofisa e mataʻituina le soifua maloloina, "e leʻi mafai ona maua se tulaga saogalemu mo le faitau aofaʻi e uiga i le mutagenicity ma le faʻaleagaina o fanau."

Ina ia taofia le vave faʻasaina mai le faʻaleagaina o le siosiomaga, ona o le susunuina poʻo le le tatau ona lafoaia o oloa ua uma ona faʻatauina e le au gaosi oloa, na filifili ai Anvisa e faʻatino le faʻamutaina malie o agrochemicals o loʻo i ai carbendazim.

O le fa'aulufaleina mai o oloa fa'apitoa ma mea fa'apitoa o le a fa'asa vave, ma o le fa'asa o le gaosiga o le gaosiga o le a fa'amalosia i totonu o le tolu masina.

O le faʻasaina o le faʻasalalauga faʻatau oloa o le a amata i totonu o le ono masina, faitau mai le faʻasalalauga o le faʻaiuga i le Kaseti Faʻapitoa, lea e tatau ona tupu i nai aso o lumanaʻi.

O le a tu'uina atu fo'i e le Anvisa se taimi fa'amalieina mo le 12 masina mo le amataga o le fa'asa o oloa auina atu i fafo.

"Ia manatua o le carbendazim e aoga mo le lua tausaga, e tatau ona faʻaaogaina lelei i totonu ole 14 masina," o le faʻamamafaina lea a Coradi.

Na fa'amauina e Anvisa 72 fa'amatalaga o le fa'aalia i le oloa i le va o le 2008 ma le 2018, ma tu'uina atu iloiloga na faia e ala i le faiga o le mata'ituina o le lelei o le vai (Sisagua) a le Matagaluega o le Soifua Maloloina a Pasila.

e412739a

Tala Fou So'oga:

https://news.agropages.com/News/NewsDetail—43654.htm


Taimi meli: 22-08-16