itulau_fanua

tala fou

Glyphosate e le mafua ai le kanesa, fai mai le komiti a le EU

Iuni 13, 2022

Saunia e Julia Dahm |EURACTIV.com

 74dd6e7d

E "le tauamiotonuina" le faia o se faaiuga o le herbicideglyphosatemafua ai le kanesa, fai mai se komiti faʻapitoa i totonu o le European Chemicals Agency (ECHA), faʻailoaina le salalau o faitioga mai le soifua maloloina ma le siosiomaga.

"E faʻavae i luga o se iloiloga lautele o faʻamaoniga faʻasaienisi, ua toe faʻauʻu e le komiti le faʻavasegainaglyphosateona o le carcinogenic e le tauamiotonuina", na tusia e le ECHA i se manatu mai le Komiti o Suʻesuʻega Tulaga lamatia (RAC) a le lala sooupu i le 30 Me.

O le faʻamatalaga e sau o se vaega o le EU i le taimi nei o suʻesuʻega faʻafitauli i lugaglyphosate, lea o lo'o i totonu o vaila'au e sili ona fa'aaogaina i totonu o le EU ae o lo'o matua fefinaua'i fo'i.

O lenei fa'agasologa o su'esu'ega ua fa'atulaga e logoina ai le fa'ai'uga a le poloka pe toe fa'afou le fa'atagaga a le herbicide finau pe a mae'a le fa'atagaga o iai nei i le fa'ai'uga o le 2022.

Peglyphosatee mafai ona faʻavasegaina o se carcinogen, o lona uiga, pe o se avetaʻavale mo le kanesa i tagata, o se tasi o mataupu e uiga i le herbicide o loʻo finau e le gata i le va o paaga ae faʻapea foʻi i le sosaiete faʻasaienisi ma le va o ofisa eseese a le malo.

Mo lana vaega, o le World Health Organisation's International Agency for Research on Cancer (IARC) na iloiloina muamua le vailaʻau e "masalo o le carcinogenic," ae o le UN's Food and Agriculture Organization (FAO) na faʻaiʻuina e "e le mafai ona tuʻuina atu se lamatiaga faʻamaʻi" i tagata pe a taumafaina e ala ia latou meaai.

Faatasi ai ma lana iloiloga lata mai, o le Komiti o Suʻesuʻega Tulaga lamatia a le ECHA ua faʻamaonia lana faʻavasegaina muamua o faʻasalaga.glyphosatee le o se carcinogenic.Ae ui i lea, na toe faʻamaonia mai e mafai ona mafua ai le "faʻaleagaina mataʻutia" ma e "oona foi i le ola vai ma aafiaga tumau."

I se faamatalaga, o leGlyphosateRenewal Group - o le vaega o kamupani faʻatoʻaga o loʻo talosaga faʻatasi mo le faʻafouina o le vailaʻau - na faʻafeiloaia le manatu o le RAC ma fai mai "o loʻo tumau pea le tausisia o itu uma o le faʻagasologa o tulafono faatonutonu a le EU."

Ae ui i lea, o le soifua maloloina ma le siosiomaga sa le fiafia i le iloiloga, fai mai e leʻi amanaia uma e le ofisa faʻamaoniga talafeagai.

Angeliki Lyssimachou, o se ofisa sinia o faiga faavae faasaienisi i le HEAL, o le faamalu o le faalapotopotoga o le siosiomaga ma le soifua maloloina o le EU, fai mai ua teena e le ECHA finauga faasaienisi i lugaglyphosateO le sootaga i le kanesa na aumaia "e tagata poto faapitoa tutoatasi."

"O le le mafai ona iloa le gafatia o le carcinogenic oglyphosateo se mea sese, ma e tatau ona manatu o se laa tele i tua i le tau faasaga i le kanesa,” o lana faaopoopo mai lea.

I le taimi nei, o le Ban Glyphosate, o se tuufaatasiga o NGO, na matua teena foi le faaiuga a le ECHA. 

"O le isi itu, na faʻalagolago le ECHA i suʻesuʻega ma finauga a le alamanuia," o le tala lea a Peter Clausing a le faʻalapotopotoga i se faʻamatalaga, ma faʻaopoopo le lala sooupu ua faʻateʻaina "se tino tele o molimau lagolago".

Ae ui i lea, na faamamafaina e le ECHA e faapea o le Komiti o Suʻesuʻega Tulaga lamatia na "mafaufau i le tele o faʻamaumauga faʻasaienisi ma le tele o le faitau selau o faʻamatalaga na maua i le taimi o feutagaiga". 

Faatasi ai ma le manatu o le komiti a le ECHA ua maeʻa, ua oʻo nei i le EU Food Safety Authority (EFSA) e tuʻuina atu ana suʻesuʻega lamatia. 

Ae ui i lea, e ui lava o le taimi nei o le faamaoniga aglyphosatee fa'amutaina i le fa'ai'uga o lenei tausaga, e fa'ato'a o'o mai i le taumafanafana 2023 ina ua fa'ailoa talu ai nei e le lala sooupu le tuai o le fa'agasologa o su'esu'ega ona o le tele o fa'amatalaga a paaga.

Pe a faatusatusa i le iloiloga a le ECHA, o le lipoti a le EFSA ua setiina ina ia lautele atu le lautele, e aofia ai e le gata i le faavasegaina o tulaga lamatia oglyphosateose vaila'au malosi ae fa'apea fo'i fesili lautele o fa'alavelave fa'aalia i le soifua maloloina ma le si'osi'omaga.

Tala Fou So'oga:

https://news.agropages.com/News/NewsDetail—43090.htm

 


Taimi meli: 22-06-14